Liefde is … kwetsen

Waarom kwetsen we de personen om wie we geven?

image006

Hoe kun je van iemand houden en tegelijk pijn doen?

Geliefden kunnen gemakkelijk de andere geliefde kwetsen zonder de intentie om dit te doen . Omdat de geliefden zo belangrijk voor elkaar zijn, kan een onschuldige opmerking of actie met goede bedoelingen, verkeerd geïnterpreteerd worden  en dus kwetsend zijn.

Zo kan iemand die veel tijd aan haar werk wijdt , haar dierbaren verwaarlozen , en hen onbedoeld  kwetsen. Hoe meer tijd twee mensen samen doorbrengen , hoe groter de kans dat dit optreedt . Diegene van wie houden betekenen veel voor ons en dit maakt dat deze mensen  zowel een bron van groot geluk als diep verdriet vormt , zij geven ons grote vreugde en voldoening , maar ze kunnen ons ook diep kwetsten en irriteren .

In situaties waarin we niets van waarde te verliezen hebben, ervaren we zelden teleurstelling .

In de liefde, waar veel van ons geluk en veel van onze, meest waardevolle ervaringen en herinneringen van uit gaan , is er heel veel te verliezen.

Vandaar grote teleurstelling en frustraties , en waarom het dus zo’n pijn kan doen.  In de wetenschap is het bewezen dat volledig gelukzalige liefde niet bestaat. In een onderzoek van onder meer dan 500 geliefde koppels die al meer dan 10 jaar samen waren,  antwoordden ze bijna allemaal dat hartstochtelijke liefde een bitterzoete ervaring is en dat liefde hard werken is.  Ook is uit het onderzoek gebleken dat personen die open en dankbaar zijn in het leven meer positieve liefdes ervaringen en verbondenheid voelen in hun relatie dan personen die defensief en als slachtoffer in het leven staan . Deze bevinding suggereert dat onvoorwaardelijk liefhebben betekent dat men zichzelf kwetsbaar maakt, en dus de mogelijkheid opent om (diepe) pijn te ervaren. Met andere woorden, hoe meer je houdt van iemand, hoe groter de pijn zal zijn.

Deze en andere overwegingen geven aan hoe gemakkelijk je degene die je liefhebt kan pijn doen zonder de intentie om dit te doen . Echter , de verklaring voor het opzettelijk kwetsen van de persoon die je liefhebt is veel complexer .

Wat zeker een belangrijke factor is,  in het opzettelijk kwetsen van je geliefde, dat ze gerelateerd is aan de centrale rol, die de wederzijdse afhankelijkheid in de liefde speelt .

Wederzijdse afhankelijkheid kan bestaan ​​in ongepaste verhoudingen : je afhankelijkheid van de andere partner kan te groot of te weinig te zijn . Het kwetsen van de ander is meestal een laatste (vaak onbewust) middel, waarin de geliefde deze afhankelijkheid terug in zijn juiste verhouding wil brengen.

Wederzijdse afhankelijkheid heeft ook veel voordelen , die voortvloeien uit het feit dat twee mensen elkaar gevonden hebben in een relatie met doel om elkaars geluk te verhogen . Echter, is het gevoel van onafhankelijkheid ook belangrijk voor  het gevoel van eigenwaarde in elke relatie . Sterker nog, in een studie over woede , wat een van de meest voorkomende motieven is bij het kwetsen, toont aan dat in sommige gevallen personen dit doen om autoriteit of onafhankelijkheid te doen gelden , of om het zelfbeeld te verbeteren . Woede word hierin gezien als een nuttig middel om een ​​relatie te versterken of bijstellen.

Dit soort gedrag herkennen we veelvuldig in de ouder-kind relatie : kinderen verwonden vaak hun ouders om zo hun onafhankelijkheid te uiten. Dit gedrag is ook onderdeel van de romantische liefde waarin wederzijdse afhankelijkheid, onafhankelijkheid van iedere partner kan bedreigen . Soms  kwetsen geliefden dus de ander om hun onafhankelijkheid te tonen .

Op andere momenten, echter , drukt het kwetsen van de geliefde een tegenovergestelde wens uit : de wens van de partner voor meer afhankelijkheid en aandacht . Inderdaad , een veel voorkomende klacht van getrouwde vrouwen, veel meer dan van gehuwde mannen , is dat hun partners niet genoeg tijd met hen doorbrengen.

Door het kwetsen van de ander, wil de geliefde (onbewust) aandacht voor hun onderlinge relatie alarmeren , en in het bijzonder hun onderlinge afhankelijkheid, die moet worden gewijzigd . Het kwetsen van de geliefde is vaak de laatste alarmbel die waarschuwt voor problemen in een relatie, het is vaak een extreme maatregel om de urgentie te signaleren. Als de relatie sterk en volwassen genoeg is , zal door deze signalen te herkennen, geliefden naar elkaar toegroeien . In het andere geval kan dit leiden tot een breuk en vergroot wederzijds onbegrip.

love_and_hate

Een minder extreem maar vaak voorkomende (onbewuste) reactie is die van humeurigheid. Humeurigheid in de relatie, kan functioneren als zowel een alarmbel, als een evaluatie -apparaat om de sterkte van de verbinding te testen . Liefde is een ​​dynamisch proces van wederzijdse aanpassing , maar niet alle adaptieve processen zijn simpel en plezierig , het kwetsen van de ander is hierbij een levend voorbeeld .

Een andere onderzoek werpt een ander licht op waarom we soms onze geliefde pijn doen. Deze is gerelateerd aan het ontbreken van onverschilligheid in de relatie . Sinds de partners sterk voor elkaar en hun onderlinge relatie zorgen , kunnen zij niet onverschillig zijn over alles wat de andere , hun relatie , of de eigen situatie zou kunnen schaden . Dit gebrek aan onverschilligheid tegenover de geliefde kan resulteren in het (onbewust) kwetsen van de andere.  Dit lijkt vreemd maar vanuit een psychologisch standpunt gezien kan dit gunstig zijn in een relatie .

Dit is namelijk de pijnlijke kant van de zorg : Er bestaat een nauw verband tussen mensen die je helpen en je tegelijk pijn doen. De studie suggereert dat de verbetering van de kwaliteit en het geluk van ons leven, soms wat lijden vereist. Met andere woorden geen liefde zonder pijn.

Wanneer we bovenstaande redenering doortrekken herken je vast wel dat wanneer er mensen zijn die van ons houden , maar die wij niet (echt) liefhebben , kunnen we onverschillig , zijn of zouden we in ieder niet bekommerd zijn om de ander pijn te doen . Bijgevolg doen we niet de moeite om hen te kwetsen en zo helpen deze relatie te versterken . Daarom zijn mensen die verliefd zijn, liever gekwetst dan door de geliefde onverschillig te worden behandeld.

“Er is een Engels spreekwoord dat zegt: dat het beter is om iemands hart te breken dan er niets mee te doen”.

Of vertaald naar wat ik hierboven beschrijf, degenen die dicht bij ons hart zit en ons dierbaar zijn , geven we de voorkeur aan uiting van woede dan onverschilligheid .

Ik wil hiermee helemaal niet zeggen dat ” ieder mens doodt wat hij liefheeft “ (Oscar Wilde nvdr.) , maar wil enkel aantonen dat een geliefde kwetsen frequent voorkomt, zonder dat we dit steeds bewust doen. Net omdat de andere geliefde zo’n belangrijke bron van geluk voor ons is, is deze persoon ook een grote bedreiging voor ons geluk : meer dan iemand anders , kan diegene van wie wij het meest houden ons geluk verpesten . Denk hierbij aan de pijnlijke breuken en vechtscheidingen in je omgeving.

Daarnaast gaat het veilige gevoel in de liefde vaak samen met de angst om het verlies van die zekerheid . De mate van geluk in een relatie wordt vaak verbonden met de angst voor verlies van dat geluk . Vandaar dat de zorg voor de geliefde soms samen gaat met het kwetsen van de geliefde .

Liefde is nauw verbonden met kwetsbaarheid : het vermogen om te kwetsen en gekwetst te worden bepaalt de intensiteit van een relatie . Hoewel sommige soorten pijn in de liefde zijn bedoeld , zijn de meeste van hen dat niet .

Toch kan iemand die opzettelijk de andere persoon kwetst  tegelijkertijd beweren die persoon lief te hebben . Het fenomeen van emotionele ambivalentie , die voortvloeien uit de aanwezigheid van de twee, hierboven beschreven verschillende evaluatieve perspectieven , kan goed zijn voor een dergelijke mogelijkheid . Het ontbreken van onverschilligheid en wederzijdse afhankelijkheid in een relatie suggereert waarom dit vaak voorkomt in de liefde .

Mijn hersenspinsels hierboven zou door een gekwetste geliefde als volgt kunnen worden uitgedrukt : “Schat , hoewel dit artikel jou misschien een motief geeft om mij te kwetsen , ben ik nog steeds niet zeker of je het doet uit je diepste liefde voor mij “…

of zoals popster Pink! het mooi verwoord in haar lied: true love : http://www.youtube.com/watch?v=zsmUOdmm02A

True love, true love
It must be true love
Nothing else can break my heart like
True love, true love,
It must be true love
No one else can break my heart like you…

2_neil_gaiman_quotes_i_hate_love

Advertentie

One thought on “Liefde is … kwetsen

  1. Dit wil ik nooit meer meemaken zo.n heftige relatie met alle denkbare emoties elkaar steeds opvolgend. Het is zwaar en soms wensen dat het draaglijker word. Periodes van elkaar niet zien zijn nodig om weer mezelf terug te vinden en na te denken over de relatie en ik dit wel aankan . Maar dat komt het verlangen terug t was er altijd nog geef je eraan toe. En alles om me heen vergeet ik is even niet meer zo belangrijk want ik ben bij haar.! Ik geef mezelf over ik kan niet anders meer nu zo voelt t. Is dat nou verliefdheid? Niet altijd even prettig en vaak eng. Ik verlies mezelf als ik niet oppas. Maar die momenten van geluk hoop en intensiteit van verlangen dat het wat word bepalen dat ik ermee doorga ik wens geluk aan diegene die zich hierin kan herkennen.. Steven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s