Het geschenk van Mandela: een moment van keuze…

Het geschenk van Mandela: een moment van keuze…

Madiba is niet meer…

De afgelopen dagen hebben we veel gelezen en gehoord over Mandela. Vandaag wordt er voor hem gebeden en vieren we dat hij onder ons was.

Alles wat bij me opkomt om Nelson Mandela te omschrijven, lijkt te min. Hij is een symbool voor vrede. Heldendom. Doorzettingsvermogen. Kracht. Hij is een icoon. Inspirator. Een voorbeeld.

Ik heb er om eerlijk te zijn weinig aan toe te voegen. Zijn wijsheid is onsterfelijk.

De afgelopen weken had ik interessante coachingsgesprekken en mijn werk trip naar Polen heeft mij geïnspireerd om, wat volgens mij, het geschenk dat Mandela ons gegeven heeft met jullie te delen.

Net als Madiba vind ik woorden als “mooi”, ” diep “, ” geweldig ” , ” prachtig ” en ” inspirerend “ niet vaak genoeg gebruikt worden , althans door mensen met oprechtheid en puur als een kind. En toch om hem slechts ” inspirerend” te bestempelen, is hetzelfde als zeggen dat het oppervlak van de zon ” een beetje warm” is. Ik voel me op dezelfde manier over Mandela , maar op een andere manier.

Als je zijn leven leest en verhalen hoort van zijn omgeving, of de film “Invictus” hebt gezien begrijp je zeker wat ik bedoel. Zijn denken en handelen inspireren mij enorm en probeer ik toe te passen in mijn leven.

Voor iedereen die niet bekend is met Nelson Mandela. Deze man ging van vrijheidsstrijder tot president en van politieke gevangene tot Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

27 jaar lang is hij onterecht opgesloten geweest op Robbeneiland, in een gevangenisruimte niet meer dan 3 op 3 meter met enkel een klein venstertje dat uitgaf op de wereld. Vernederd, uitgescholden, geschopt en geslagen werd hij door diegene die hem opsloten, alleen omdat hij een andere huidskleur had en voor vrijheid en gelijke kansen streed…

Een van de meest opvallende lessen van deze gevangenisperiode is dat als je niets en als anderen de controle van je lichaam en jouw lot hebben, het enige je kunt is alleen geest te beheersen.

Niemand kan je gedachten innemen en niemand kan je dwingen om een reactie te geven waar je niet akkoord mee gaat en het bijhorend gevoel te voelen .

Ik heb dit al eerder besproken tijdens eerdere gelegenheden en met het heengaan van Mandela brandt het op mijn netvlies.

Wanneer hem wordt gevraagd hoe het mogelijk is dat hij 27 jaar heeft kunnen overleven en of hij geen haat en wrok koestert tegen deze onrechtvaardigheid antwoordt hij:

“Het is zeker eenvoudiger en handiger om onze reacties de schuld op anderen te steken. Natuurlijk heb ik boosheid en verdriet gevoeld. Echter is het die glimp van menselijkheid en liefde bij de gevangenisbewakers dat mij recht hield. Ik koos ervoor om het goede en liefde in de medemens te zien en mijn tijd in de gevangenis als een hoger doel. Namelijk een beter land voor Alle Zuid-Afrikanen.”

Mandela koos er bewust voor om liefde, om het goede, in anderen te zien. Dat was zijn kracht. De kracht die hem 27 jaar onterechte gevangenschap en lijden deed overstijgen…en voor eeuwig zal overleven

good heart

Hoe zou jij reageren in zijn situatie?…

Ik geloof Mandela, als hij zegt dat als we ons beledigd of aangevallen voelen,  we ervoor kiezen om beledigd of aangevallen te worden. Ik geloof hem als hij zegt dat elk mens altijd een keuze  heeft om in het goede en liefdevolle te geloven. Kiezen om te geloven in de goede intenties van anderen, ook al pakt het anders uit…

Herken je de situaties in je leven? Privé of professioneel?

Wanneer iemand niet reageert zoals je verwacht had. Kies je er dan voor om beledigd te zijn of kies je ervoor om toch het goede in de ander te zien?

Ik kies ervoor om het te geloven: als mens hebben wij altijd een keuze.

Als Mandela geleerd heeft om zijn reacties en gedachten te kiezen, terwijl hij vreselijk mishandeld werd in de handen van zijn blanke medemens en 27 jaar onterecht werd opgesloten in mensonterende omstandigheden. Wanneer deze man in dergelijke omstandigheden erin slaagt om het goede in de medemens te zien, hoe arrogant moet ik zijn om te denken ik het niet kan helpen en geen controle heb op mijn denken, dat mij een groot onrecht word aangedaan wanneer iemand mij afsnijdt op de snelweg ?

Als Coach geloof ik dat elke persoon het aangeboren vermogen heeft om de waarheid te herkennen wanneer ze het zien. De feiten zoals ze zijn, niet mooier of lelijker. Het is aan elk van ons om hier bewust voor te zijn en te kiezen,

laat ik mijn gedachten mij gijzelen uit frustratie, woede, verdriet of angst?  en mijn leven laten gevangen zijn in negativiteit ? 

OF kies ik ervoor, zoals Mandela, om mijn gedachten te vullen met vreugde, geluk, mede ogen of liefde?  en in mijn leven vrij te zijn?

viktor frankl

“Je kan mij alles af nemen,  mijn omgeving, mijn materiële zaken, mijn vrijheid. Maar het enige wat niemand niet kunt wegnemen is de manier waarop ik kies om te reageren op wat jij mij aandoet. De laatste vrijheid van elke persoon, is om voor die houding te kiezen in elk gegeven omstandigheden”

Victor Frankl

Joodse dokter, die de Concentratiekamp tijdens WOII overleefde en onderzocht welke mensen de grootste kans hadden deze gruwel te overleven. namelijk niet de rijksten of de sterksten, maar zij die hun gedachten kiezen en een hoger doel hadden in hun leven dan zijzelf…

Deze laatste quote kon net zo goed uitgesproken geweest zijn door Mandela.

In elke situatie zit er tussen de gebeurtenis en reactie in, een moment. Een moment waarin wij in ons kracht staan om een reactie te kiezen. De manier hoe wij reageren zorgt ervoor dat wij onszelf overstijgen en groeien.

Kies ik ervoor om vrij te zijn in mijn leven of een leven in gevangenschap?

Dit is het ongelofelijke geschenk dat Mandela de wereld nalaat.  Aan elk van ons de keuze om het toe te passen in ons leven…

 

123♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s