Veranderen…of toch niet…

Goede voornemens in het nieuwe jaar?

2013-new-years-resolutions

Je hebt ze vast al weer gezien, de massale advertenties voor sport en fitnessabonnementen. De grote groepen mensen die op hun fiets springen of ineens fit willen worden door te gaan lopen – sporten staat hoog op de agenda van vele goede voornemens van mensen. Daarnaast willen veel mensen stoppen met rokencafeïne opgeven, gezonder eten, minder werken of meer thuis zijn voor het gezin of eindelijk eens tijd maken voor zichzelf, hun eigen ontwikkeling, eindelijk werk maken voor een andere baan, een beter en een gelukkiger leven…

Je bent overtuigd dat met veel doorzettingsvermogen en wilskracht je er wel in zult slagen om je goede voornemens waar te maken.

We zijn 3 weken ver en de eerste tekenen van verval in oud patroon zijn al gesignaleerd.

Ik begin er morgen wel aan of na het weekend. Herkenbaar?

In de eerste maand haken 70% van de mensen met goede voornemens af. Na 3 maanden zelfs 90%! Op een jaar slagen minder dan 1 % erin om hun goede voornemens waar te maken.

Hoe komt het?

Waarom de meeste goede voornemens om te veranderen falen …

Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven van een paar jaar geleden.

Dit jaar doe ik het anders! Ik begin twee keer te lopen per week . Ik heb de dure schoenen tijdens de sales al gekocht en vanaf dag een ben ik begaan met mijn doel. De eerste dag sta ik vroeg op en loop de 5 kilometer die ik heb uitgestippeld. Moe, maar voldaan. Ik voel me geweldig want ik heb de start gemaakt van mijn nieuw leven!

3 dagen later ga ik weer . Dezelfde route , maar ik heb er 4 minuten minder lang over gedaan! Ik voel mij onoverwinnelijk . Ik zie mezelf al de 10 mijl van Antwerpen lopen en wie weet wel een Marathon?! Mijn vrouw denkt niet dat ik dit weet vol te houden, maar wat weet zij ervan? Ik heb wilskracht en overtuiging…

De week erop lukt het me om op te staan ​​op de maandag , ondanks de striemende regen en sneeuw , doe ik plichtsgetrouw mijn ronde. Ik heb er alleen vijftien minuten langer over gedaan. Toch voelt het nog “goed” …

Donderdag.

Ik word vroeg wakker, maar het is zo koud … die verdomde sneeuw. Ik kan deze avond nog gaan lopen, geen probleem! Ik blijf in bed. Uiteindelijk ga ik die avond niet lopen, want het had bijgesneeuwd.

Uiteindelijk zal dit scenario zich nog een paar keer herhalen. Na een paar uitbarstingen van enthousiasme,  zal ik het lopen niet volhouden. Ik zeg tegen mezelf dat ik het weer op zal nemen in de zomer, wanneer het mooier weer zal zijn…

Had ik te weinig wilskracht om het vol te houden? Misschien.

Veel belangrijker dan wilskracht is het beseffen van waarom je goede voornemens hebt om te veranderen.

Waarom maak ik dit voornemen? Wat wil ik hiermee bereiken? Wat is mijn motivatie om het anders te doen in mijn leven?

Laten we hier op inzoomen.

Waarom is het zo moeilijk veranderen?

Gezond verstand zou suggereren dat, wanneer we weten dat we “willen” veranderen  dan veranderen we gewoon toch?

Helaas, is het niet zo gemakkelijk.

Waarom ?

Waarom is het zo moeilijk om de motivatie van goede voornemens vol te houden en te veranderen ?

In wezen gaat het terug naar: pijn.

Het is pijnlijk om te veranderen . Het is ongemakkelijk . Het is moeilijk.

En het vermijden van pijn is aangeboren . We zijn in feite geprogrammeerd om pijn te vermijden .

We willen in onze comfortzone blijven.  Comfortzone vertegenwoordigt vertrouwdheid , en vertrouwdheid vertegenwoordigt veiligheid. En dat willen we liefst zo houden.

Duurzaam veranderen

Vaak veranderen we echter door omstandigheden.

We worden ontslagen en gedwongen om onszelf heruit te vinden en een nieuwe richting te kiezen. We worden ziek en moeten onze levensstijl aanpassen door meer te bewegen en gezonder te leven. We verliezen dierbaren in ons leven, vrienden die uit ons leven verdwijnen, scheiding, kinderen die het huis verlaten, ouders of andere familieleden die sterven…

In deze situaties worden we vaak (onbewust) gedwongen onze comfortzone te verlaten en een keuze te maken hoe we verder gaan in ons leven.

Wat deze situaties ons leert is dat veranderen niet noodzakelijk gelinkt moet worden aan externe factoren zoals een nieuwjaar en een gevoel van urgentie ons kan stimuleren te veranderen.

Besef dat je huidige situatie er niet ineens is gekomen en dus verandering ook tijd vraagt.

Wanneer we duurzame verandering in ons leven willen brengen en uit onze comfortzone stappen is er meer nodig dan wilskracht en hard werken. We moeten achterhalen waarom we dit willen.

Wacht niet tot de omstandigheden je dwingen om actie te ondernemen maar werk positief en bewust aan die aspecten van je leven die je zou willen veranderen.

Veel succes met jullie nieuwjaar voornemens.

Liefde en licht.

123♥

positive-quotes-good-sayings-wish-change

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s