moedige gesprekken

Moedige gesprekken – conflicten op te lossen door middel van duidelijke communicatie

conflict

-“Wanneer het praten ophoudt, kan het gesprek echt beginnen”-

Je kent het vast wel. Het begint met een kleine irritatie en door het niet uit te spreken van kleine misverstanden en frustraties in relaties dreigt het gevaar dat het zo groot wordt dat er een breuk ontstaat. 

Mannen, vrouwen , ouders , kinderen , vrienden, buren , collega’s, en tal van andere relaties vullen en geven zin aan ons dagelijks leven. Ze vereisen echter de investeringen van tijd en zorg, zeker wanneer er conflicten ontstaan​​.

Een diepe vriendschapsrelatie die abrupt stopt omdat we niet tijdig ingrijpen. Jammer genoeg komt het vaak voor in praktijk.

Hoe komen conflicten tot stand?

Eerst heb je een disconfort een onwennig gevoel, ook al wordt het niet uitgesproken, voel je dat er iets niets klopt. Je weet niet goed wat het probleem is en waar het vandaan komt. De volgende stap is een incident, een korte gebeurtenis waarbij iets gebeurd dat je irriteert en waaraan je stoort. Verder op de curve krijgt men een misverstand. De intenties en gedrag van de andere of bepaalde feiten worden verkeerd begrepen (vaak negatief) en je blijft je irriteren en storen aan de andere persoon. Waarna er een spanning komt. De relatie staat onder druk en worden gekenmerkt door negatief gedrag en uitlatingen. Je begint te vrezen voor de relatie en vraagt je constant af hoe je dit moet aanpakken. Tenslotte is er een relatie crisis normaal communiceren en gedrag is heel moeilijk geworden, zoniet bijna onmogelijk –
een verkeerd woord kan leiden tot enorme discussies en er is een overvloed aan (extreme) emoties en (agressief of defensief) gedrag waarbij elkeen in de relatie in zijn of haar waarheid en ver van elkaar staan.

tension_curve

De conflictcurve laat duidelijk zien dat wanneer je niet tijdig zaken uitspreekt je dus een waardevolle relatie op het spel kunt zetten en er een heuse crisis kan ontstaan waaraan je moeilijk kunt ontsnappen. Het is zoals met onkruid in je tuin, wanneer je ze niet direct aanpakt, overwoekert ze je mooie tuin.

Zo ook in je relatie. Hoe kunnen we dit vroegtijdig aanpakken?

Moedige gesprekken

Een effectief hulpmiddel die ik aanraad is het houden van moedige gesprekken om relationele conflicten op te lossen en diepere communicatie te vergemakkelijken. Hoe vroeger op de conflictcurve, hoe gemakkelijker het gesprek is.

De meeste mensen voelen zich niet veilig genoeg om te praten over hun diepste behoeften en angsten , omdat ze geloven dat er maar weinig mensen bereid zijn om te proberen vanuit het perspectief van een ander echt te luisteren .

Een mogelijke definitie van intimiteit is ” om mij werkelijk te zien”.

Wanneer we kijken door de ogen van een ander en probeer te zien als de persoon het ziet , kunnen we begrijpen waarom de ander zich gedraagt ​​zoals hij zich gedraagt​​. Als beiden dit doen, dan kunnen jullie beiden kijken naar elkaars waarheid en een ieder zal worden uitgedaagd om de nodige veranderingen aan te brengen om het probleem op te lossen .

De onvoorwaardelijke houding van het zoeken om elkaar werkelijk te begrijpen en samen te werken om tot een ​​oplossing te komen, is de sleutel tot het succes van moedige gesprekken .

Er zijn drie belangrijke voorwaarden voor effectieve moedige gesprekken :

1. De juiste timing en plaats.

Wanneer blijkt dat er een probleem is omdat iemand gekwetst  lijkt of  zich gefrustreerd voelt en gewoon praten niet helpt,  is het tijd om een moedige gesprek te beginnen. Let op deze signalen, en wees er snel bij  en start het proces van het begrijpen wat de oorzaak is voor de situatie .

2. Een goede voorbereiding met duidelijke antwoorden op de volgende vragen:

Wat is mijn aandeel in de verstoorde relatie?

Wat leer ik uit deze situatie? Hoe helpt het mij groeien als persoon?

3. Met de juiste geestestoestand:

Een positieve intentie voor de relatie. Je wilt namelijk de kwaliteit van de relatie verbeteren na het moedige gesprek.

Geen waarde hechten aan de uit komsten van het gesprek. Met andere woorden, je geeft iets, zonder iets terug te verwachten. Zo kan de andere persoon zich vrij en ongedwongen voelen, zonder druk te voelen om toch maar het gewenste antwoord te geven.

Het aangaan van moedige gesprekken

Wanneer je alles goed hebt voorbereid kun je het gesprek aangaan als volgt:

1 . “Mijn intentie voor dit moedig gesprek is”:

dat ik de goede relatie die we voorheen hadden, wil herstellen. (goede en positieve intentie)

2 . “Het valt mij namelijk op“:

dat je vroeger dagelijks naar mij belde, terwijl je nu slechts om de 2 weken belt. (met feiten en cijfers kan men niet discussiëren)

3 . ” Ik voel me”:

boos en verdrietig.

Neem echte en intense emoties (woede, ontgoocheld, bang, eenzaam ,gefrustreerd...) zonder verwijten naar de andere persoon.( Een echte emotie van jouw kant zal toelaten om te laten zien hoe ernstig het probleem werkelijk is en hoe het jij je hierbij voelt) .

Het is belangrijk om in het gesprek je gevoel uit te drukken. Dit laat toe het gesprek van het hoofd (denken) naar het hart (voelen) te verplaatsen.

4 . ” Ik hecht waarde aan / ik heb behoefte aan“:

verbondenheid, waardering en erkenning van onze relatie.

Op dit punt in het gesprek , zul je duidelijk maken wat jouw behoeften en waarden zijn. Verdoezel het niet, stop met rekening houden met wat wordt waargenomen door de andere persoon. Het gaat om wat JIJ belangrijk vindt in een relatie. (mensen kunnen GEEN gedachten lezen en weten dus niet waar jij NOOD aan hebt of welke waarde jij belangrijk vindt) 

Wanneer je deze stap neemt , open je een extra dimensie in je relatie en zal jullie beiden ruimte geven to wederzijds begrip.

5 . ” Wat Ik zie als mijn verantwoordelijkheid in deze situatie‘:

is dat Ik niet tijdig en duidelijk genoeg met jou heb gedeeld wat ik belangrijk vind in onze relatie.

Deze bekentenis opent de mogelijkheid om je echt te laten begrijpen vanuit het hart.  Als je echter begint te verklaren , klagen , of de ander kwalijk neemt, jezelf als slachtoffer ziet in plaats van verantwoordelijkheid nemen, zal het gesprek mislukken. (Je bereidheid om ook fouten in jezelf te erkennen zal bijdragen tot betere zelfkennis en groei alsook keerpunt in de toenadering naar de andere persoon)

6 . ” Wat Ik tot stand zou willen brengen”:

is een hechte relatie waarbij we delen en elkaar regelmatig zien en horen.

Deze bekentenis kan de andere persoon verrassen , want de ander is waarschijnlijk ook op zoek naar zichzelf en ziet zich misschien als slachtoffer, in plaats van te zien dat ook zij verantwoordelijkheid treft in de situatie. (Door te delen wat je zou willen bereiken is een mogelijk keerpunt in het gesprek om toenadering weer mogelijk te maken).

Zoals eerder aangestipt: hou je niet vast aan een mogelijke uitkomst. Verwacht NIETS. Noch positief, noch negatief. Het is belangrijk dat alle opties openblijven, zodat jullie samen verder kunnen exploreren om de relatie te normaliseren en terug op te bouwen.

Nu je weet hoe een moedig gesprek werkt om diepe relaties te herstellen, wat houdt jou nog tegen om ze aan te gaan?

Wat zou je erbij winnen om morgen al een moedig gesprek met een dierbare aan te gaan? Hoeveel mooier zou je relatie kunnen zijn dan ze vandaag is?

love-hate

“-Het meest aangename gesprek in een relatie is, wanneer er geen wedijver is, geen ijdelheid,  geen ego, maar wanneer een bedaarde en oprechte uitwisseling van gevoelens zonder veroordelen plaats vindt.-“

123♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s