123 twee jaar later

Voorbij?

Dag op dag op 12 3 2012 overleed mijn beste vriend Adelain onverwacht aan een dubbele hersenbloeding. De tijd is voorbij gevlogen en toch lijkt het alsof allemaal pas gisteren is gebeurd. Ook die dag regende het aankondigingen over afdankingen en sluitingen.

Mijn vriend maakte zich toen zorgen over mijn baan, mijn gezin en mijn gezondheid… hoe de zaken uiteindelijk kunnen uitdraaien. Ik zal hem altijd dankbaar zijn en nooit vergeten wat ik van hem heb geleerd.

We zijn ondertussen twee jaar later en het lijkt erop dat het eindelijk wat beter gaat met de economie en we lijken stilaan de crisis achter ons te laten. Dat had mijn vriend toen al voorspeld. Nu beleggen in aandelen zei hij… had ik toen geluisterd naar hem, had ik een pak geld verdiend.

Toch worden pas nu de echte gevolgen duidelijk van deze crisis, wat niemand kon voorspellen.

Gisteren stond er een artikel in de krant: 6.26 % van de werknemers zijn dagelijks ziek. (http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/carriere/Werknemers_steeds_langer_ziek.9476479-2211.art?itm_campaign=feedblocknetto) en volgens de OESO kampt 15% van de beroepsbevolking in België met symptonen van burnout als gevolg van te grote druk en stress zowel professioneel als privé.

Als we een recente studie – met de veelzeggende titel Sick on the Job? Myths and Realities about Mental Health and Work – van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) mogen geloven, zouden de werknemers van de industrielanden op de rand van een zenuwinzinking staan. Ongeveer 20% van de beroepsbevolking in de OESO-landen kampt met psychische problemen.

De ziekte van  generaties

Onze werk en leefomstandigheden mogen dan wel in de loop der decennia aanzienlijk verbeterd zijn toch kampen meer en meer mensen met gediagnosticeerde aandoeningen, zoals zware depressies, burn-outs, drugs en drank verslavingen en een reeks psychische stoornissen.

Hoe komt dit nu?

De grootste identiteitscrisis is ontstaan ​​in de wazige zone van verwarring tussen wat we doen en wie we eigenlijk zijn als persoon. Dat komt omdat er een zeer sterke neiging bestaat om onszelf te identificeren met onze primaire activiteiten in ons leven.

Wat we doen in het leven verbruikt meestal een groot deel van onze tijd en focus. Het is logisch dat we die tijd het liefst zouden willen besteden aan iets dat goed voelt op vele niveaus .  We willen ons niet alleen erkend of financieel bevredigd voelen , maar we willen ook genieten van wat we doen en het gevoel hebben dat we iets waardevols doen, toch?

Hoe belangrijk is het om te genieten van wat we doen ?

Het is belangrijk genoeg dat bijna iedereen op zoek is naar een manier om van het leven iets te maken wat ze echt leuk vinden om te doen. We weten allemaal dat werk veel minder zwaar lijkt als het werk iets is wat we graag doen.

Aan de andere kant , als we het gene doen wat we eigenlijk niet willen voelt het als een betekenisloze , uitputtingswedstrijd.

Herkenbaar niet?

Laten we het erover eens zijn dat het leven beter voelt wanneer we genieten van onze dagelijkse activiteiten of het nu gaat om geld verdienen, kinderen opvoeden, een opleiding volgen, of iets anders dat een groot deel van onze tijd inneemt elke dag .

Maar hier is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen:

-“Zal iets waarvan je geniet en aan het doen bent, veranderen wie jij bent als persoon?”

Ik weet zeker dat  je leven minder vervelend en meer verheugend zal maken wanneer je geniet van de dagelijkse dingen die je doet. Het maakt het ook gemakkelijker om gemotiveerd te zijn om elke dag op te staan en aan naar je werk te gaan ( wat voor werk je ook doet ). Maar zul je werkelijk als persoon veranderen, op het diepste niveau van je waarden en behoeften?

De reden dat ik dit graag met jullie wil delen is omdat ik vaak in mijn coachingsaanvragen vaak de vraag krijg hoe een gelukkig en bevredigend leven te leiden zowel professioneel als privé.  De zoektocht van velen in ons huidig, hectische maatschappij.

Het lijkt alsof mensen geloven dat je moet zoeken naar datgene in je leven wat je graag doet en je dan een gelukkig en bevredigend leven zal leiden . Nu in de hierboven vernoemde voorbeelden  hebben we al vastgesteld dat het hebben van deze omstandigheden zeker zal bijdragen aan je niveau van plezier, maar betekent dat, dat je een leven van geluk en tevredenheid zal leven?

Werk is niet het pad naar je ware zelf

Wat je elke dag doet is slechts een uitdrukking van wie je bent , het is niet het volledige beeld . Zelfs niet in de buurt! Dit geldt in alle omstandigheden, ongeacht hoe lonend of hoe leuk je hetgeen dat je dagelijks doet ook vind.

Persoonlijk, hou ik van de verschillende rollen die ik heb in zowel mijn werk als privé leven waarvan sommige een diepere betekenis  hebben en echt de moeite waard zijn.

Dit volle bewustzijn is bij mij pas de afgelopen twee jaar duidelijk geworden. Het is echt een zegen om dit te voelen.

“-Blijf  A eigen” (blijf altijd je zelf in het Antwerps)  zei Adelain altijd en pas nu begrijp ik de diepere betekenis ten volle.

Het begrijpen van wie ik ben op een kern niveau, het diepste niveau en daar trouw aan blijven dat is wat er echt toe doet .

Door mijn diepste waarden , drijfveren , passies, ethiek en angsten te kennen en erkennen, betekent dat ik vrij ben en niet meer extern hoef te zoeken naar de bevestiging van mijn identiteit. Al wie ik ben, zit in mij.

Het is een geschenk, dat voorkomt dat er een intern conflict kan ontstaan, want ik leef in harmonie met wie ik werkelijk ben. Bijgevolg , elke rol die ik in het leven vul is een uitdrukking van mijn ware zelf .

Ware zelf en de interne harmonie

Is het een wonder dat zo veel mensen zich losgekoppeld voelen met hun eigen identiteit? Ons leven is zo complex geworden en de dagelijkse rollen en taken eisen al onze aandacht en energie dat we onze natuurlijke vermogen om die vitale verbindingen te maken vergeten zijn.

We zijn zo druk druk druk, geen tijd geen tijd geen tijd en alles moet zo snel snel snel en direct direct direct, dat we voeling verloren hebben met wie we echt zijn.

Voordat we kunnen harmoniseren met wie we werkelijk zijn en stoppen met ons zelf te bedriegen, moeten we opnieuw kennismaken met onszelf .

Neem de tijd om je acties af te stemmen met je diepste waarden , zodat je geen interne conflict meer creëert en je die “stemmetjes” in je hoofd niet meer hoort . Ontdek je echte passies, de reden waarom jij leeft, zodat je niet heel je leven doorbrengt in het verwezenlijken van andermans dromen.

“Als je iets echt wilt, sluit geen compromissen, ga er dan ook echt voor  hoor ik mijn vriend nog zeggen…

12 3 2014 wordt mijn jongensdroom, mijn passie werkelijkheid.

Synchroniciteit dat het net op deze dag gebeurd…

123 ♥

123 forever

ik vergeet je nooit … https://www.youtube.com/watch?v=buuVe1F1NVk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s