Ontheemd

Ontheemd

remember me

Herken je soms het gevoel  van eenzaamheid, verloren zijn, verdrietig zijn, gevoel van ontheemd te zijn? In het bedrijfsleven steekt het vaak de kop op wanneer ze reorganiseren, fuseren, nieuwe strategie implementeren, teams en mensen samenbrengen of uit elkaar halen. In ons privéleven bij scheidingen, nieuw samengestelde gezinnen, relatiebreuken, verhuizen of het verliezen van dierbaren… Zelfs wanneer ogenschijnlijk “alles” in je leven goed gaat, zoals een fijne relatie, goede gezondheid, bevredigend werk… kun je dit toch nog ervaren.

In de vele gesprekken die ik de afgelopen tijd heb gehad , komt dit onderwerp steevast naar boven op het pad naar geluk.

Zelf heb ik er ook veel ervaring mee gehad. Heel veel en vaak verhuisd tijdens mijn jeugd, mijn vrienden telkens achter laten,  mijn passies laten gaan en terug aanpassen aan een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, andere culturen, zelfs andere dialecten.

Ik heb mij in die periodes vaak bewust of onbewust “ontheemd” gevoeld. Alleen, verlaten, onbegrepen, verdrietig en boos. Veel mensen zullen misschien verbaasd zijn wat ik hier nu deel, want ze hebben het nooit echt van mij gemerkt. Sta mij toe om te delen hoe ik hier steeds trachtte mee om te gaan:

1 . Wanneer het ontheemd voelen energie van je aftapt , je afleid , en je verontrust is het een teken dat je er iets aan moet doen om te starten in je gedachten zodat het een  “gewenst”  gevoel die vredig , creatief en herstellende is. Focussen op kansen en nieuwe mogelijkheden helpt hier enorm. Wat krijg ik nu in de plaats dan mijn vertrouwde buurt, school, bureau, dansschool of tennisclub? Elke ontheemding levert iets op. Hoe je ernaar kijkt bepaalt hoe je je zult voelen.

2 . Verzorg anderen – zorgen voor je ouders,  opvoeden van kinderen , het onderwijs , de zorg voor dieren – actief en zinvol bezig zijn, helpt om ontheemding te verlichten. Door actief te zijn in de horecazaak van mijn ouders, nieuwe organisaties, mee opvoeden van mijn kinderen, deelnemen aan projecten of liefdadigheidswerk, hielpen mijn relaties onderhouden, opbouwen en te integreren.

3 . Houd in gedachten dat om ontheemding te voorkomen, je naast veel  mensen nodig  te hebben (een sociale kring) ook een “intieme”  band dient op te bouwen. Het hebben van slechts een van de twee kan nog steeds “leeg” aanvoelen. Dit kost veel tijd en energie. Echter start het vaak met de kleine inspanningen. Een glimlach, een goede morgen en een oprechte interesse in de mensen in je omgeving. Hoe groter en oprechter jij je opstelt, hoe meer je uiteindelijk terug zult ontvangen. Geef zonder iets terug te willen ontvangen, je zult versteld staan hoeveel mensen je dan een warm hart toedragen!

4 . Achterhaal wat er ontbreekt in je leven .  Het maken van veel plannen met familie, vrienden of collega’s, verlichten vaak ontheemding niet. Zo plande ik in een bepaalde periode van mijn leven alle dagen vol activiteiten om me toch maar verbonden te voelen, terwijl ik ontdekte dat ik mij vooral terug moest verbinden met mijn innerlijke zelf. Wanneer ik mijzelf aanvaardde en respecteerde zou mijn nieuwe omgeving dit ook automatisch doen.  Hoe duidelijker je ziet en voelt wat er ontbreekt , hoe duidelijker je mogelijke oplossingen zult zien .

5 . Nu ik mijzelf aanvaardde en respecteerde diende ik toch tijd te maken en afspraken te nemen om oprecht verbinding te maken met andere mensen (intimiteit) . Afspreken, plannen maken , me aanmelden voor een cursus , een sportclub, regelmatig een sms, een chat of belletje met de mensen die een plekje hebben in je hart, hoeveel er ook mogen zijn. In een mensenhart kunnen er veel mensen huizen die je dierbaar zijn, het is groot en kan veel meer liefde voor anderen omvatten dan men zich kan voorstellen.

6 . Blijf open van geest . Negatieve emoties zoals eenzaamheid , afgunst , en schuld spelen een belangrijke om een gelukkig leven te leiden (en voelen) ; wanneer deze gevoelens groot zijn , zijn het alarmsignalen dat er iets moet veranderen . De pijn van eenzaamheid kan je belemmeren om echte verbinding te maken met andere mensen, waardoor je ontheemd blijft. Wanneer je erkent en begrijpt dat je je gevoelens kunt beïnvloeden, kun je op die manier stappen ondernemen om het tegen te gaan.

7. Vertrouwen. Ik vertrouw op mijn geloof. Of je het nu God, Allah, Boeddha of Universum wilt noemen, essentieel is dat uiteindelijk alles goed komt, en als het niet goed komt is het ook ok (cfr. mijn overleden vriend). Dit vermindert ook het gevoel van ontheemding.

Een vriend veraf

Doorheen al de veranderingen, is het vreemde, dat ik juist steeds meer dan ooit verbondenheid voel. Met mijn partner, mijn gezin, familie, vrienden, collega’s, omgeving, natuur, ook al is er soms letterlijk een afstand van zien en aanraken. Dierbaren verhuizen of sterven, kinderen gaan het huis uit, collega’s veranderen van werk of worden ontslaan…fysisch verder weg, maar psychisch dichterbij dan ooit. Het heeft een tijd geduurd maar ik begrijp nu dat afstand een slecht excuus is en eigenlijk geen rol speelt.  Uit het oog uit het hart zeggen mensen wel eens… Natuurlijk is het fijn als je de ander vaak ziet. Maar in oprechte waardevolle relaties, waar liefde en vriendschap ontstaat, zal  alle afstanden overbruggen.

De echte ‘’afstand’’ ligt namelijk in je hart en harten van mensen zijn met elkaar verweven.

Het is een enorme mooie vorm van liefde en deze zal steeds intenser worden, mits je accepteert dat lichamelijk bij elkaar zijn niet altijd mogelijk is en je oprecht de ander een warm hart toe draagt.

Tenslotte is er de dood. Het is echter niet het einde. De tempel (het fysische) van de ander is weg.  Je kunt er niet meer even in ‘’huizen’’, maar hij of zij leeft voor eeuwig verder in je hart.

Deze personen hebben zoveel achter gelaten, zoals de woorden, de creaties, de herinneringen en zelfs de unieke wijzen van lief hebben. Sluit je ogen en voel hoe dicht deze dierbaren nog in je leven zijn, je zult versteld staan hoe verbonden je bent en hoeveel mensen je in hun hart dragen.

123

lonely

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s