Sterk in het leven staan

Sterk in het leven staan

Iedereen kent momenten in het leven dat je het even niet meer zien zitten. Deze momenten heb ik ook meegemaakt, getuige mijn vorig berichtje. Ik ben dankbaar voor de vele reacties die ik heb ontvangen. Het is altijd fijn dat mensen je in hun hart dragen! Dankjewel. Ondertussen heb ik energie kunnen ophalen bij de teams die ik begeleid en de mooie feedback na verschillende coachingstrajecten. Ook mijn vrienden, familie en collega’s geven mij energie en liefde. Het overheersende gevoel is dankbaarheid. Dankbaar dat ik iets mag betekenen in deze mensen hun leven en dat ze tijd voor mij maken. Via een knuffel, een berichtje, een mail, een like, een bezoek, een gesprek, …

hug

Uit een van deze gesprekken deelde iemand mij de volgende lessen om sterker in het leven te staan. Zaken die ik graag met jullie deel.

Mensen die sterk staan in het leven:

 • verspillen geen tijd aan zelfmedelijden en stappen niet in de  slachtofferrol. Ze houden zich niet bezig met vechten tegen de omstandigheden.  Ze voelen zich geen slachtoffer van de omstandigheden. Wat doen ze wel: sterke mensen nemen hun eigen verantwoordelijkheid, stellen doelen die binnen hun eigen invloed liggen, ze durven in de spiegel te kijken en ze begrijpen dat het leven niet persé makkelijk of eerlijk hoeft te zijn.
 • geven hun kracht niet weg. Sterke mensen staan niet toe dat andere mensen controle of macht over hun hebben. Ze zeggen geen dingen als ‘mijn baas zorgt ervoor dat ik mij slecht voel’.  Wat doen ze wel: sterke mensen snappen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedachten en emoties. Een ander heeft alleen macht over jou als je hem dat geeft. Ze weten dat ze hun eigen gedachtes en emoties creëren.
 • zijn niet bang voor verandering.  Wat doen ze wel: sterke mensen verwelkomen positieve verandering en ze zijn flexibel. Ze begrijpen dat verandering onvermijdelijk is en ze geloven in hun mogelijkheden om zich aan te passen.
 • verspillen geen energie aan dingen waar ze geen controle over hebben. Je hoort sterke mensen niet klagen over kwijtgeraakte bagage, files en dat soort dingen. Wat doen ze wel: ze focussen zich op datgene wat wel binnen hun invloed ligt. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop je het benadert, hoe je erover denkt.
 • zijn niet constant bezig om het anderen naar de zin te maken of aardig gevonden te worden. Wat doen ze wel: ze zijn niet bang om nee te zeggen of voor zichzelf op te komen als dat nodig is. Ze stellen duidelijke grenzen. Ze streven er wel naar om aardig, vriendelijk en oprecht te zijn, maar kunnen het prima aan als mensen niet blij zijn met hun keuzes.
 • Ze zijn niet bang om risico’s te nemen.  Wat doen ze wel: sterke mensen zijn niet roekeloos of ondoordacht maar nemen weloverwogen risico’s. Ze hebben moed, ze durven hun angst te overwinnen en door te gaan.
 • Ze blijven niet hangen in het verleden. Sterke mensen verspillen geen tijd aan gedachtes hoe het beter of anders had gekund.  Wat doen ze wel: ze erkennen hun verleden en richten zich juist op wat ze van hun verleden hebben geleerd. Ze weten welke talenten en kwaliteiten ze hebben ontwikkeld dankzij hun verleden. En ze hebben vertrouwen in de toekomst.
 • Ze stoten zich niet 2x aan dezelfde steen. Sterke mensen doen niet steeds hetzelfde en verwachten toch een ander resultaat. Wat doen ze wel: sterke mensen voorkomen dat ze dezelfde fouten steeds weer opnieuw maken.  Ze leren van hun fouten en maken vervolgens nieuwe keuzes.
 • Ze misgunnen anderen hun succes niet. Ze zijn niet jaloers of voelen zich niet bedreigd als andere mensen succes hebben of beter zijn dan zijzelf. Wat doen ze wel: sterke mensen vieren en waarderen het succes van anderen.  Ze weten en erkennen dat succes komt door hard werken en toewijding en dat waarderen ze. En ze zijn zelf ook bereid om door toewijding hard te werken aan hun eigen succes.
 • Ze geven niet na de eerste keer op. Wat doen ze wel: Sterke mensen zien falen niet als reden om meteen op te geven. Ze mogen falen, ze zien falen alleen maar als feedback. Ze gebruiken hun falen als kans om te groeien en te verbeteren. Ze zijn bereid het net zo lang te proberen totdat het lukt.
 • Ze zijn niet bang om alleen te zijn. Wat doen ze wel:  Sterke mensen kunnen goed tegen stilte en alleen zijn te zijn met hun gedachten. Ze genieten van hun eigen gezelschap en zijn niet afhankelijk van anderen voor geluk of vermaak. En ze gebruiken stiltes en alleen zijn om te reflecteren, te contempleren, te mediteren om zo tot nieuwe inzichten en ideeën te komen.
 • Ze hebben niet het gevoel dat de wereld hun iets verschuldigd is. Ze verwachten niet van de wereld of van anderen dat zij hun gelukkig maken. Wat doen ze wel: sterke mensen creëren hun eigen geluk. Ze houden van zichzelf en ze waarderen zichzelf en geloven en vertrouwen op hun potentie om te creëren en succes te hebben.
 • Ze verwachten niet onmiddellijk resultaat.  Wat doen ze wel. Sterke mensen hebben geduld en geven hun inspanningen de tijd om te groeien en tot bloei te komen. Planten groeien niet door aan de blaadjes te trekken maar door de wortels water te geven. De natuur haast zich niet en toch wordt alles volbracht.

 

Als we hard genoeg hopen, dromen, geloven en werken zullen onze dromen en aspiraties uitkomen. Geef niet op! Trek je op aan mensen uit je omgeving die bovenstaande energie aan jou geven om je te inspireren, te motiveren en te groeien.

Denk aan ze elke dag, elk moment, draag ze in je hart…

Liefde en licht

123♥

end

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s