zomergeluk

“Zomergeluk?”

“-Mensen die gelukkig zijn, verlangen naar nog meer geluk. Het is hun ongeluk-“

G.van Acker

Nu de zomerperiode bijna voorbij is en we vanuit de “vakantiemodus” stilletjes terug gaan naar het “echte” leven neemt de stress toe bij veel gezinnen.

Kinderen gaan terug naar school, hobby’s worden terug aangevat, de goede voornemens om de bijgekomen kilo’s van de vakantie eraf te trainen en het werk wordt weer hervat.

Met de dagelijkse rush, stress, files en deadlines in het vooruitzicht lijken voor velen de fijne zomerdagen al een ver verleden en rijst de vraag weer of we met de juiste dingen bezig zijn in ons leven en of dit nu werkelijk alles is?

Misschien stel je zelf de vraag of een nieuwe, beter betaalde baan bij een baas die je met meer respect behandelt of een job die je meer kans geeft om een verschil te maken, je beter zou doen voelen?

Misschien stel je zelfs de vraag of je niet gewoon vanaf nu elke dag met vakantie kan zijn en denk je dat daarmee gelukkiger zal zijn.

Het zou kunnen zijn dat je op zoek bent naar een nieuw evenwicht in je leven. Je werk, je gezin, je vrienden, je hobby’s…

Wie 123coaching al een tijdje volgt is het geen geheim wanneer ik het volgende zeg: Je hebt al alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

“Ik heb alles om gelukkig te zijn”

Is dat zo? Hoor ik veel lezers nu denken. Wel het goede nieuws is je hoeft niet perse een ​​nieuwe baan vinden of je carrière wijzigen om je geluk te vinden. Ook hoef je niet een nieuwe ​​partner vinden of gewicht te verliezen. Je hoeft geen ​​nieuwe auto kopen of te verhuizen naar een ander land.

Gelukkig zijn behoeft geen enkele wijziging van je persoonlijke, werk of financiële leven. Je kunt geluk vinden zonder naar een sportschool, kerk, of bank te gaan. Je hoeft geen hulp van iemand anders hebben om een voldaan gevoel te hebben. Er is geen noodzaak om een plastisch chirurg, effectenmakelaar of loopbaanadviseur te bezoeken om een beter gevoel over jezelf en je leven te voelen.

Op dit moment, heb je alles in jou wat je nodig hebt om voldoening te vinden en een gelukkig, bevredigend leven te leiden.

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel je verdient.

Het maakt niet uit of je getrouwd of single, homo of hetero bent.

Het maakt niet uit waar je woont of hoe je het leven bekijkt.

Het maakt niet uit als je net klaar bent met een marathon of waar je op reis geweest bent of net gediagnosticeerd met een terminale ziekte.

Geluk is binnen handbereik. Wanneer jij dat echt wilt.

Dat komt omdat de geheimen van geluk allemaal in je hoofd zijn. Meestal gebruiken we de uitdrukking “het zit allemaal in je hoofd” als een neerbuigende reactie en dit is wat veel mensen ook aanvoelen: dat wat het ook is je gevoel niet echt is, dat het een verzinsel van je verbeelding “je beeldt het je in”.

Maar ik bedoel het letterlijk.

De sleutels tot een vervuld, vreugdevol leven zijn allemaal in je hoofd, omdat ze een houding is, geen acties vereisen. Het zijn manieren waarop je nodig hebt om na te denken, niet de stappen die je moet nemen. Echt geluk komt niet van materiaal, of externe factoren, maar van psychologische of interne factoren. Geluk is een mentale, niet een fysieke, staat. (mental state of mind nvdr.)

Het goede nieuws is dat dit betekent dat een ieder van ons  de mogelijkheid heeft om gelukkig te zijn.

Het slechte nieuws is dat je geluk jouw eigen verantwoordelijkheid is. Sta je aan de kant van oorzaak of van gevolg?

“Oorzaak of gevolg?”

Aan de OORZAAK kant van je leven staan betekent dat je bewust kiest hoe je leven eruit ziet, welke dingen je doet en dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten die haalt of nog gaat halen. Ook als de resultaten even niet zo zijn als dat je had gewenst, neem je gepaste actie en onderzoek je nieuwe mogelijkheden.

Je ziet de wereld als een marktplaats, vol met kansen voor het grijpen en je wandelt, rent bewust naar je doel toe. En bovenal, je weet dat je altijd een andere keus hebt in wat je doet, hoe je je voelt, hoe je reageert naar anderen en hoe je reageert op gebeurtenissen in de wereld om je heen.

Aan de GEVOLG kant staan van je leven betekent dat je wellicht anderen de schuld geeft over wat er in je leven gebeurt, je anderen de schuld geeft voor jou humeur, of misschien anderen de schuld geeft van alles wat je nog niet bereikt hebt of had kunnen hebben. Je voelt je misschien wel machteloos of heb je anderen nodig om te zorgen dat je je goed voelt over je zelf en over je leven. “Als mijn leidinggevende, mijn ouders, mijn partner, mijn kinderen, mijn collega’s me zouden begrijpen en me zouden helpen om mijn dromen en doelen te bereiken en zouden doen wat ik zou willen , dan zou mijn leven volkomen fantastisch zijn.”

Jij bent echter de enige die jezelf gelukkig kan maken.

Niets en niemand anders kan het voor je doen. Zelfs niet een mastercoach.

“Uitdagingen”

Wat het echter vaak moeilijker maakt is dat er veel van de krachten zijn waar je niet verantwoordelijk voor bent. Onze consumptie gebaseerde economie en perfectie geobsedeerde massacultuur bieden talloze sleutels tot geluk.

Je ziet de fantastische strandfoto’s van vrienden op facebook en denkt bij jezelf dat wil ik ook! Afslanken met behulp van de nieuwste fitness-regime, dieet of een stuk van de fitness apparatuur en je zult gelukkig zijn. Als die niet werken, bieden plastische chirurgie of steroïden een uitweg. Immers, de sterren doen het en ze zijn gelukkig, toch?

Je zult je vast even gelukkig voelen omdat je op de eerste rij zat om die fantastische concert van je favoriete groep en de hits te zien spelen of erbij zijn op tomorrowland of een ander mega event. Ook wanneer je na dagen kamperen eindelijk je kinderen naar de “juiste school”, kunt sturen, zul je zeker blij zijn.

Om je goed te voelen op je werk, moet je leuke collega’s, leermogelijkheden, een inspirerende baas, een hoog salaris en ditto bedrijfswagen … maar alleen bij een bedrijf die passen volgens jouw waarden en normen… Met het zuurverdiende geld gebruik je om de de nieuwste iPhone en de grootste flatscreen-televisie te kopen. Dat zal je “vreugde” brengen. De juiste schoenen, het juiste kapsel, de juiste geur, zal je “gelukkig” maken. En na het kopen van al dat, zorg ervoor dat je de rest hebt geïnvesteerd in aandelen en vastgoed aan de kust, liefst in het buitenland, nu het daar zo “goedkoop” is geworden kun je die kans natuurlijk niet laten liggen, zodat je op pensioen kunt tegen je 55ste en je enkel nog als een freelance maatschappelijk werker aan de slag gaat.

Het is niet alleen de media en commercie die vertellen van waar geluk zal komen van wat je moet doen. Geestelijken prediken dat je terug naar de kerk moet komen om God te vinden. Ouders vertellen ons dat we naar een bepaalde universiteit moeten gaan. Onze vrienden die getrouwd zijn vertellen ons dat we ook nodig moeten trouwen en kinderen hebben. Of vrienden die niet getrouwd zijn of geen kinderen hebben vertellen ons waarom hun leven zo fijn is zonder het huwelijk of kinderen…

Elke dag, in honderden, zo niet duizenden manieren, wordt ons het geluk verteld dat beschikbaar is, door gewoon iets te kopen of iets te doen.

‘De zoektocht naar geluk…”

Is het een wonder dat meer en meer mensen onder ons, bewust of niet, heel ons leven op zoek zijn naar geluk?

Je kunt springen van baan naar baan, misschien zelfs van partner naar partner, op zoek naar vervulling. Je kunt verhuizen en je “looks” en kapsels veranderen. Misschien heb jij herhaaldelijk de nieuwste elektronische speeltjes en het allerlaatste nieuwste dieet boek? Je kan geobsedeerd zijn over het opbouwen van je portefeuilles en je biceps. Maar de zoektocht eindigt altijd op een mislukking.

De filosoof Albert Camus verwoordt het als volgt: “de zoektocht naar geluk eindigt altijd in de afschuwelijke gevoel van de bodemloze leegte waarin je onvermijdelijk zal vallen. Je zal nooit gelukkig zijn als je doorgaat met het zoeken naar wat geluk uit bestaat. Je zult nooit echt leven als je op zoek bent naar de zin van het leven.”

Toch blijven we zoeken, ondanks en misschien wel dankzij, onze voortdurende ellende.

We blijven bonken met ons hoofd tegen de muur.

We denken bij onszelf: “dat geluk moet net om de hoek te zijn, in ons volgende kantoor, op het feest op vrijdagavond, of in het weekend…

Met de herfstvakantie in het vooruitzicht maakt het afscheid van het zomergeluk alvast veel dragelijker…

-“Een mens is pas gelukkig wanneer hij het geluk zelf wil en aanvaardt wat is-”

A.Alain

123♥

GeluksQUIZ

1 Kijk je naar materiële dingen om je gelukkig te voelen?
2 Vergelijk je vaak je salaris, kleding, auto, huis met anderen?
3 Vrees je de start van een nieuw (school) jaar of vrees jij je verjaardag?
4 Bepaalt een compliment of jij je goed of niet goed voelt?
5 Stel je vaak vervelende taken of klusjes uit?
6 Geloof je en denk je dat je het allemaal in het leven kunt hebben?
7 Heb je soms het gevoel dat de beste dagen van je leven voorbij zijn?
8 Neem je soms beslissingen op basis van andermans leven of omdat anderen denken dat je dat zou moeten doen?
9 Voel je je soms verlamd door angst?
10 Zoek je op je werk vaak naar veiligheid, verbondenheid en het gevoel van eigenwaarde?

Wanneer je op 1 of meerdere vragen “ja” hebt geantwoord is het de moeite om jouw definities van “geluk” te herbekijken.

 

what really matters today

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s