Een gelukkig nieuw jaar

Een gelukkig nieuw jaar

new start

Een nieuw jaar, een nieuwe kans op een gelukkig en succesvol jaar. Hoewel het jaar pas gestart is heb je vast al wel memorabele momenten beleefd. Waar denk jij dan spontaan aan? Ik bedoel hier niet wat in de media is verschenen maar over jouw eigen persoonlijk of professioneel leven?

Heb je goeie voornemens om dingen anders te doen? Wil je iets veranderen in je leven? Wil jij je functioneren op zowel persoonlijk als professioneel vlak verbeteren? Trek de stoute schoenen aan in het nieuwe jaar en ga op zelfonderzoek uit. Je hebt nog ruim 330 dagen om er een fantastisch jaar van te maken.

Hoe kun je dit doen?

Ik wil graag een paar zaken delen met jullie die ik gelukkige en succesvolle mensen heb zien doen tijdens verschillende coaching sessies het afgelopen jaar.

1. Zoek diep in jezelf

Waar sta je nu en waar wil je naar toe? Wat zijn je drijfveren, je kwaliteiten, wat wil je verder ontwikkelen, wat houdt je tegen? Is het iets dat jij echt wilt? Of is het iets dat de buitenwereld verwacht van jou?

Zoek uit wat jou echt gelukkig maakt en waar jouw passie naar toe gaat. Maak dit tot je hoofddoel voor het komend jaar.

Stel jezelf de volgende vragen: Hoe komt het dat ik dit wil? Hoe lang wil ik dit al? Welke behoefte vervul ik door dit te bereiken? Wat zijn mijn waarden? Welke overtuigingen heb ik?

2. Onderzoek alle aspecten van je leven

Of je nu vooruit wilt komen in je carrière, een nieuw bedrijf starten, gewicht wilt verliezen, fitter worden, een betere partner, een betere ouder, een betere zoon of dochter of broer of zus, een betere vriend, wilt zijn of dat je een instrument wilt leren spelen, een nieuwe taal wilt leren, meer tijd wilt hebben om te reizen of vrijwilligers werk te doen.

Hoe dan ook start je door te onderzoeken waar je je op dit moment in jouw leven staat.

Het is belangrijk om al deze gebieden in je leven aan te pakken, omdat je niet wilt uit blinken in één aspect terwijl je hapert in een andere. Je hebt vast al wel verhalen gehoord van degenen die hun familie opgeofferd hebben voor hun carrière en er later spijt van krijgen. Of degenen die hun familie en omgeving beschuldigen, omdat ze het gevoel hebben dat zij beletten, hun volledige potentieel te bereiken in het leven..

Balans houden is het sleutel tot geluk en succes.

Mensen die al met mij gewerkt hebben weten dat ik hier enorm in geloof. Alle gebieden van je leven zijn verbonden met elkaar, werk en privé.  Het is daarom belangrijk om een grotere overzicht van je leven te nemen en alles wat er in zit.

Stel je zelf de volgende vragen: Hoe beïnvloeden mijn relaties de  prestaties op het werk, mijn familiale situatie, mijn gezondheid en conditie? Hoe ervaar ik dit op alle vlakken van mijn leven? Ben ik de beste versie van mijzelf thuis, op het werk, bij vrienden? Waar blijkt dit uit?

3. Stel je eigen doelen en bepaal een strategie om ze te bereiken

Zodra je inzicht hebt van wie je bent en duidelijk bent over wat je wilt en hoe dit is in alle aspecten van je leven, is het tijd om je doelen duidelijk en bondig neer te schrijven, zodat je ze steeds weer terug ziet in de komende weken en maanden om ze echt te bereiken.

Zorg dat het doel iets is wat je kunt bereiken in de vooropgestelde tijd.

Bedenk dan een plan over hoe je het in stappen tot je doel wilt komen en pen het neer.

Stel je zelf de volgende vragen: Is mijn doel realistisch? Kan ik het alleen of heb ik hulp nodig? Wat heb ik precies nodig? Hoeveel tijd geef ik mijzelf om dit te bereiken? Wat maakt dit doel belangrijk dat ik ze wil bereiken? Met wie kan ik, wil ik mijn doelen delen?

4.Beloon jezelf

Moedig je zelf aan, geef je zelf complimenten wanneer je iets goeds doet: dat heb ik goed gedaan.  Maak er iets leuks, maar aangepast aan de prestatie die je geleverd hebt. Trakteer jezelf op iets leuk, zoals een film die je altijd al heb willen zien, maar uitgesteld vanwege de drukt op het werk. Of wat meer tijd door te brengen met familie en dierbaren.

Wat het ook moge zijn, beloon jezelf met zaken die je energie geven!

Geniet ten volle van de vreugde die je voelt terwijl je jezelf beloont en zeg tegen jezelf dat de volgende beloning nog beter en fijner zal zijn nadat je jouw volgende stap in je doel hebt bereikt.

5.Jij en niemand anders, bent zelf verantwoordelijk

Stop met excuses te verzinnen.

Het bedenken van excuses is vermoeiend en kost enorm veel energie. Energie die je anders kunt inzetten.

Accepteer dat jij in controle bent van zowel jouw succes als falen. Dit is een manier om te beseffen dat jij net als elke persoon, een grote kracht bezit, die je nu ontdekt en toepast. Als je jezelf deze kracht hebt dan kun jij de puinhoop in je leven net zo makkelijk recht trekken als een schip die afdwaalt en weer terug op koers krijgen. Door deze juiste mentaliteit om je leven in eigen handen te nemen en de kleine stemmetjes in je hoofd te negeren, zul je erin slagen om je doelen te bereiken.

6.Wees eerlijk met jezelf

Dit is het deel wat de meeste van ons moeilijk zullen vinden. Het is nu eenmaal moeilijk om de waarheid over onszelf te horen, vooral als we al voor een lange periode van tijd ons zelf iets wijsmaken.

Wees niet verbaasd dat dit diepe emoties met zich meebrengt.

Wanneer je begint met het afpellen van de lagen van leugens die je jezelf hebt verteld gedurende het jaar. Krijg je plotseling de klop van de hamer en dat kan hard aankomen.

Een andere manier om hier mee om te gaan is erkennen dat je eigenlijk bang bent om je ware potentieel te zien en te benutten.

Een bekende Chinese filosoof zei ooit: “Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn.”

Wees niet verbaasd te ontdekken dat wanneer jij eerlijk ben tegen jezelf je ontdekt wat je ware potentieel is en hoe krachtig je bent om jouw doelen te bereiken in het leven.

7.Je hoeft het niet alleen te doen

Velen zoeken en vinden vaak steun bij familie en vrienden wanneer ze een gelukkiger en succesvoller leven willen bereiken. Dit kan in het begin vaak een strijd zijn, want als jij probeert iets nieuws te verwezenlijken, dan zullen er veranderingen in de huidige situatie nodig zijn. Dit leidt in eerste instantie vaak kan vaak tot wrevel in plaats van ondersteuning en begrip in je omgeving.

Je kan echter andere mensen niet dwingen of veranderen, alleen jijzelf. Doordat jijzelf verandert en volhoudt, verandert jouw omgeving mee (bewust of onbewust) en zullen ze je gaan steunen.

Beeldt je eens in dat de meest waardevolle mensen in je leven jouw aanmoedigen om tijdens jouw reis om je doelen te bereiken. Dit zal een grote motivator zijn. Het is leuk om dingen alleen te bereiken, maar nog leuker wanneer je gesteund wordt door personen die om jou geven.

8.Delegeer taken

Je kunt het niet allemaal doen, hoe graag je ook zou willen.

Voor bepaalde zaken zijn er mensen die er zijn beter in zijn dan jou en je moet ze laten doen waar ze goed in zijn. Dit bevrijdt jou om te doen waar jij het beste in bent en jouw doelen te bereiken. Strijk je niet graag? Breng je strijk weg naar een strijkatelier. Poets je niet graag? Vraag een poetsvrouw. Kook je niet graag? Ga voor vers bereide maaltijden die je kunt opwarmen.  Heb je teveel administratief werk, contacteer een boekhouder.

Tegenwoordig is het mogelijk om allerlei soorten dingen uit te besteden. Dit kan jou helpen om je georganiseerd en op het goede spoor te houden in wat jij wilt in jouw leven.

Wanneer jij je focust op zaken die jou energie geven en waar je goed in bent zul je meer plezier en geluk voelen.

9.Pas je flexibel aan

Weinig mensen slagen erin om dingen direct goed te doen en dat is ok. Hou daarom de optie open om je strategie aan te passen wanneer dit nodig is. Het vermindert de druk die je jezelf oplegt en zorgt ervoor dat je niet meteen hoeft te komen met het perfecte plan om je doelen te bereiken. Belangrijk is dat je in beweging komt om de eerste stappen te zetten.

Het leven gaat eenmaal niet over een recht pad. Kansen kunnen voorbij komen zonder dat je het hebt voorzien (een nieuwe partner, een nieuwe baan, een erfenis…). Er kunnen onderweg problemen ontstaan die je niet had voorzien (reorganisatie, ziekte,  ongeluk…). Een doel bereiken gaat eenmaal niet volgens een vloeiend proces, niets is vastgelegd zodat je gewoon blindelings een pad kunt volgen.

Flexibel in mentaliteit en in opvatting. Ga je gemakkelijk met tegenslag om, hoe pas je je zo snel mogelijk aan een nieuwe omgeving aan, of aan verandering en hoe ga je om met je doelen?

Wanneer je flexibel kunt aanpassen, kun je je gemakkelijker aan allerlei situaties aanpassen. Je gaat effectiever om met de veranderingen in je persoonlijk en professioneel leven, die het leven nou eenmaal met zich meebrengen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die flexibel zijn, minder last hebben van stress en depressies.

 

Nu je deze zaken weet ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid en keuze voor een gelukkig, nieuw jaar, bij JOU.

Immers, als je echt wel wilt, maar niet in actie komt; verandert er helemaal niets.

Heel veel succes in het nieuwe jaar.

Liefde en licht

123 ♥

gelukkig zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s