Accepteren

Accepteren

“Aanvaardt je leven zoals ze is en ze wordt eenvoudiger en mooier…”

Het klinkt zo eenvoudig totdat je zelf ermee geconfronteerd wordt. Want hoe doe je dit? Wanneer je net te horen gekregen hebt dat je ondanks al je inspanningen net niet geselecteerd bent voor je droombaan of dat je door de reorganisatie straks je baan kwijt bent ? Hoe doe je dat wanneer je te horen krijgt dat je beste vriend plots overleden is? Of na een jarenlange professionele, vriendschappelijk of liefdes relatie te horen krijgt dat de andere er”klaar mee is“?

“Verlangen is bron van alle ellende, laat het los en je ellende is voorbij…”

Als je erover nadenkt klopt het ook wel. Want verlangen hangt samen met teleurstelling, wanneer zaken niet lopen zoals je gehoopt had. Alleen moeten we als mensen dan zo maar stoppen met verwachten of verlangen? De jaarlijkse evaluatie, loon- of promotie gesprekken? Van de schoolrapporten, wedstrijduitslagen, weerbericht, tot de “juiste” reactie of houding van onze dierbaren en partners, vol verwachtingspatronen en verlangens. Het is dus ook zeker niet mogelijk, en ook niet wenselijk, om verlangen uit ons leven te bannen.

Groei en vooruitgang zijn belangrijke bronnen van geluk voor mensen. Zodra we zien dat we vooruit komen voelen we ons beter. Ons “goed” voelen is een van de fundamenten onder een gelukkig professioneel en privé leven.

“Wees tevreden met wat je hebt en voel je op elk moment goed…”

Groei, vooruitgang en je goed voelen zijn subjectief. Voor elke persoon anders, in elke fase van hun leven, op elk moment van hun leven, soms zelfs heel letterlijk als de zon schijnt niet schijnt, of de muziek op een feestje al dan niet goed is, tot de “goeie” koffie die vervangen wordt door de “slechte” op het werk.

Wanneer je wat volgt op social media, zie je de uiteenlopende vormen van “geluk” en “goed voelen”. Soms ook opgelegd door de maatschappelijke druk van ideaal gezin, super relaties tot happy singles, van feestbeesten tot de serieuze workaholics. Je vindt ze in alle maten en kleuren.

Wanneer je oordeelloos er naar kijkt en ook observeert in je directe leefwereld om jou heen stel je vast dat ons leven een avontuur is met pieken en dalen. Momenten waar alles vanzelf lijkt te gaan, je op een hoogte punt zit, nieuwe relaties, nieuwe baan, woning, wagen, vakanties, feesten, geboortes, vriendschappen…alsof je in een flow lijkt te zitten… en momenten van diepe dalen, relatiebreuk, ontslag, scheiding, verhuis, ruzies, aanslagen, verlies van dierbaren, conflicten en misverstanden, tegenslagen op het werk, liefdesleven, familie… met als gevolg grote stress die je voelt in je maag en schouder, waarbij je ’s morgens liever blijft liggen dan de zonnige dag tegemoet gaat.

“Je weet nooit wanneer verandering start, wees daarom geduldig…”

Feit is dat ons leven dynamisch is. Je weet nooit wat er straks na het lezen van deze blog zal gebeuren. Elke mens maakt fijne dingen mee en maakt vervelende dingen mee, daar kan je weinig aan veranderen.

En dat is dus ook meteen de kern van elk traject die de afgelopen jaren is afgelegd met vele cliënten en teams. We vinden rust en vrijheid wanneer we, ook in moeilijke tijden, het leven kunnen accepteren zoals het is. Met al haar mooie, goede dingen en de minder mooie zaken en imperfecties. Door even niets te willen, niets te hoeven veranderen, ons niet te verzetten en alles even te laten zoals het is.

Bewust worden van je situaties, zonder goede of slechte emoties. Zonder oordeel, verlangens of angsten. Gewoon zoals het is.

Zo ontdekken vele organisaties, teams, koppels, gezinnen of individuele personen dat een zwarte periode in hun bestaan een kans is om te groeien en sterker te worden, waardoor ze rust, vrijheid en kracht vinden om zich zo een beter (professioneel) leven te vormen.

Begin, waar je je nu ook bevindt. Zet de eerste stap en je hoeft het niet alleen te doen!

123

123coaching

pain (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s