moeten

Moeten moeten moeten

 

Lisa: Coach, ik moet gelukkig worden!

Ik: Wat is dat gelukkig moeten worden?

Lisa: Ik moet succesvol en geslaagd zijn. Dat ik carrière maak en veel geld verdien. Ik moet een leuke en zinvolle baan hebben. Ik moet een goeie leidinggevende zijn en leuk met collega’s omgaan. Ik moet veel echte vrienden en vriendinnen heb.  Ik moet aantrekkelijk en slank zijn voor mijn partner. Ik moet een goeie ouder zijn.  Ik moet veel sporten. Ik moet er zijn voor mijn familie.   moet … me  goed voel in mijn leven en in balans zijn. Geslaagd zijn,  gewoon gelukkig worden,…begrijp je?!

Ik: Van wie moet jij al deze zaken om gelukkig te worden?

vraaag

 

Lisa is niet de echte naam van de persoon met wie ik onlangs een intensieve coachingssessie had.  Misschien herken jij wel elementen van het hierboven opgesomde moeten? Of denk je misschien bij jezelf: ik moet helemaal niets…?

Het zette mezelf aan het denken en besefte dat een rode draad in veel gesprekken die ik met mensen heb het vaak draait om het moeten (of niet mogen). Het is tekenend voor de geest van de huidige maatschappij. Tegenwoordig wordt het extra benadrukt dat ik verantwoordelijk ben voor het succes van mijn eigen leven, het legt een grote druk voor veel mensen.

Ik moet de juiste keuzes maken, ik moet verschrikkelijk mijn best doen om ‘erbij’ te horen. Veel mensen tobben, ook Lisa. Zit ik eindelijk in de positie dat ik “alles” kan, moeder zijn, carrièrevrouw, echtgenote, spil van het gezin, toeverlaat voor vriendinnen en wat al niet meer, word ik alleen maar moe van dit  “ideaal” van ‘combivrouw’. Vervang Lisa door Henk en je hebt direct door waarom zoveel vrouwen en mannen zo massaal naar de antidepressiva grijpen en er mensen uitvallen met een burnout.

Niet omdat ze depressief zijn, maar omdat ze de eisen van het moderne leven gewoon niet meer aankunnen. Het niet meer bolwerken: de verantwoordelijkheid voor het laten slagen van opvoeding, relatie, huis, gezin, carrière, familie, vrije tijd en wat al niet meer .

En het al helemaal niet voor elkaar krijgen om daarbij ook nog voortdurend de vrolijkheid en het optimisme uit te stralen die de norm zijn in een samenleving waarin ‘verbetering’ en ‘vooruitgang’ centraal staat. Kijk alleen al eens naar hoeveel leuke en gelukkige post in je virtuele vriendenkring op sociale media. Ook daar moet ik gelukkig zijn…

Weg met moeten (of niet mogen)?

Wanneer ik merk dat deze overtuigingen mij belemmeren en ik me er niet meer goed bij voel is het tijd dat ik eraan werk.

De meeste overtuigingen heb je in je kindertijd meegekregen, ze zijn vastgezette conclusies naar aanleiding van een situatie. Ze zijn misschien niet “waar” maar in mijn wereldbeeld is het waar en zijn diep opgeslagen in je onbewuste. Dus voelt het als waar aan.

Lees onderstaande overtuigingen eens. Herkenbaar?

‘ik moet altijd iets nuttigs doen, anders ben ik lui of nutteloos’,

‘ik moet de beste zijn, anders ben ik niet goed genoeg’,

‘ik moet zorgen dat ik alles onder controle houd, anders gaat het fout’,

‘ik moet sterk zijn’,

ik moet voor anderen klaar staan’.

‘ik mag niet mijn mening inbrengen, want dan word ik afgewezen en dat is verschrikkelijk’,

‘ik mag niet zomaar uitgaan van wat ik wil, want dat is egoïstisch’,

‘ik mag niet uiten hoe het voor mij is, want dan kwets ik de ander en dat mag niet’,

‘ik mag niet laten merken wat ik vind, want dan vinden ze me niet meer aardig’ of 

‘gevoelens tonen mag niet want dat is voor watjes’.

 

Wanneer je je bewust wordt van deze gedachten en ze belemmeren je om rationeel, flexibel en de waarheid van het moment of situatie te zien erken dat de overtuiging er is maar je hoeft er niet naar te luisteren. Je hoeft de overtuiging niet te verbannen of zorgen dat ze niet meer in je opkomt (zo dat al mogelijk zou zijn)…

Doe het volgende:

  • Voor moeten-overtuigingen: ‘ook al voelt deze overtuiging waar, ik ga nu ervaren of het op dit moment klopt door dit niet te doen ’
  • Voor niet-mogen overtuigingen: ‘ook al voelt deze overtuiging waar, ik ga nu ervaren of het op dit moment klopt door het toch te doen’.
  • Daag je overtuiging uit: is het waar wat je zegt? hoe weet je dat het waar is? ben je er absoluut zeker van dat het waar is?  Je zal erachter komen dat ze niet altijd automatisch waar zijn – en zeker niet in elke situatie of voor iedereen.

 

-“Ik hoef helemaal niets en ik mag alles… versta de ‘t?” -Adelain-

 

Probeer het en voel de immense ruimte en vrijheid die ontstaat wanneer je niets hoeft en alles mag

123♥

 

PS: Heb jij iets specifieks die jou belemmert? Ik werk graag met je mee! Deel het met mij via pm – mail – twitter – telefoon

moeten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s